24 Aralık 2008 Çarşamba

Cepten kan tahlili


Bir Türk biliminsanı plastik ışık filtresi ve LED kabloyla kan hastalıklarını tahlil edebilen alet geliştirdi. UCLA’da (University of California) yardımcı doçent olarak araştırmalarını sürdüren Dr. Aydoğan Özcan’ın liderlik ettiği araştırma grubunun geliştirdiği metod sayesinde, modifiye edilmiş bir cep telefonuyla HIV, sıtma gibi kan hastalıklarını ortaya çıkarabilen portatif bir test cihazı elde edildi. LUCAS görüntüleyici ile modifiye edilmiş Sony-Ericsson cep telefonu, maliyeti yüksek bu işlemi ucuz fiyatla ve daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. LUCAS, “Lensfree Ultrawide-field Cell-monitoring Array platform based on Shadow imaging” (Gölge görüntülenmeye dayalı Ultrageniş alan Hücre izleme platformu) anlamına geliyor.
UCLA Elektrik Mühendisliği araştırmacılarından Dr. Aydoğan Özcan’ın modifiye ederek ürettiği cep telefonu, filtrelenmiş bir ışık kaynağına maruz bırakılmış binlerce kan hücresini aynı anda görüntülüyor. Filtrelenmiş ışık hücrelerin ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarıyor. Bu özellikler sonradan Özcan’ın geliştirdiği yazılım ile analiz ediliyor. Tüm inceleme dakikalar içinde gerçekleştirilebiliyor.
Normal olarak çalışan cep telefonunun kapağı orjinalinden farklı olarak bir menteşeyle donatılmış. Kapağı açın, kan örneğini CCD sensörün üzerine bırakın ve bir fotoğraf çekin. Filterlenmiş ışık kaynağı (mavi renk) bu prototipteki başarının anahtar kelimesi. Işık hücrelerin ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarıyor ve bu şekilde Özcan’ın geliştirdiği yazılım tarafından kullanılacak veri ortaya çıkarılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder